Laravel Framework

30 Haziran 2018 Cumartesi

Laravel, web uygulamalari gelistirmek amaciyla kullanilan bir PHP framework’tür. Birçok gelismis özelligi bünyesinde barindiran Laravel, PHP ve OOP’nin pek çok faydali özelligine sahiptir. Genis bir kitle tarafindan kullanilmakta olan Laravel’in slogani: “Web Sanatçilarinin PHP Framework’ü”dür.

Laravel, açik kaynak kodlu bir framework’tür ve MVC yapisina sahiptir. Amatör ya da profesyonel web gelistiricileri tarafindan kullanilabilir. Laravel ögrenmek ve kullanabilmek için HTML/CSS ve orta seviye PHP bilmek yeterlidir. Laravel ile ilgili en önemli bilgileri su sekilde özetleyebiliriz:

  • Dependency Manager, yani Bagimlilik Yöneticisi olarak Composer kullanir. Bu sayede gerekli bilesenleri projenize eklerken herhangi bir çakisma yasamazsiniz. Çoklu giris yapilabilir. Müsteri, firma ve admin panelleri olusturulabilir.
  • Içinde ORM vardir. ORM’nin açilimi Object Relational Mapping’dir. Veritabanindaki her tablonun karsisinda bir model sinifi vardir. Böylece sorgu yaparken uzun aramalar yapmaniza gerek kalmaz, kisa cümlelerle daha kolay sorgular yapabilirsiniz. Laravel ile farkli veritabanlarinda da degisiklik yapmadan sorgu yapabilirsiniz. PostgreSql, Mysql ve MongoDB; bu farkli veritabanlarina örnek olarak verilebilir.
  • Blade, Laravel’de template engine olarak kullanilir. Bu yapiyi kullanarak html ve php kodlarinizi kolaylikla birbirinden ayirabilirsiniz. Bu özellik, çalismalariniza rahatlik katar.
  • Laravel’in gelismis bir routing yapisi vardir. Böylelikle URL yapinizi kolay ve hizli bir sekilde filtreleyebilirsiniz.
  • Authentication (kimlik dogrulama) yapisi Laravel’in içinde hazir bulunur. Böylece basit komutlarla uygulamaniza kullanici islemlerini ekleyebilirsiniz.
  • Kisa kodlarla Pagination (otomatik sayfalama) yapabilirsiniz.
  • Laravel’in yapisinda pek çok symfony framework bulunuyor. Üstelik Laravel’i ögrenebilmek ve dahasi kullanabilmek için öncesinde symfony framework ögrenmenize gerek yok.
  • Laravel’in migration ve seeder yapisi var. Bu sayede veritabaninda kolaylikla veri girisi islemleri yapabiliyor; tablo olusturma ve versiyonlama gibi islemleri daha hizli basit bir sekilde yönetebiliyorsunuz.

Laravel’in içinde bulunan bilesenler, performansi önemli ölçüde gelistirir. Örnegin cache sistemi oldukça verimli bir sekilde çalismaktadir. Laravel’in temelinde bir symfony kütüphanesi bulunur. Üstelik bunu kullanmak için symfony ögrenmeye de gerek yoktur. Çünkü Laravel açik kaynaklidir ve katkida bulunan kisiler sayesinde siteniz bakima alinabilir. Laravel dokümanlari, bilmediginiz pek çok kod ya sistem hakkinda bilgi verir. Ayrica ücretsiz egitimler de mevcuttur.

Topluluk, Laravel’in temel yapitaslarindan biri. Laravel’in, bilginiz olmayan bir konuda yardim isteyebileceginiz genis bir toplulugu var. Oldukça hizli büyümekte olan Laravel’in Türkiye’de de genis bir kitlesi var. 

Laravel’in bu kadar hizli büyümesinin arkasinda, web gelistiricileri için isleri gerçekten kolaylastirmasi yatiyor. Basit kodlarla büyük projeler yapabilmenize imkan taniyan Laravel, Düzenli çalisma kosullari sunuyor. Üstelik çalismayi dilediginiz zaman birakip, dilediginiz zaman geri dönebiliyorsunuz ve geri döndügünüz zaman da bir önceki etapta yapmis olduklariniz size anlamli gelmeye devam ediyor. Hantal olmayan, kullanisli bir yapi sunan Laravel; en mesakkatli projelerin bile kisa süre içerisinde ayaga kaldirilabilmesini sagliyor. Üstelik web gelistiriciler de Laravel’i kullanmaktan keyif aliyor. 

Bunları da beğenebilirsiniz.