Oracle Mimari ve Sürümler

20 Nisan 2017 Perşembe

Oracle lisanlama yapilirken göz önünde alinacak lisans türleri ve mimari yapisina göre seçiminizi yapabilirsiniz.Oracle'in sundugu mimari ve teknolojik yapisi ile  yazilimcilar olarak ölçeklenebilirlik, performans seçenekleri sunmaktadir. 

  1. Express Edition: Veritabani özelliklerine dair dikkate deger miktarda kullanim özelligi sunulur. Fakat elbette kisitlamalariyla beraber gelir. Bu sürüm ücretsizdir. Ancak, en fazla 4 GB veritabani boyutuna izin verir. Diger bir durum ise ticari seçeneklerle kullanimi da mümkündür.
  2. Standart Edition: Bu sürümde veritabani boyutu sinirsiz olsa da islemci kisiti vardir. En fazla 4 islemcili sunuculara izin verilir. Bu da küçük ve orta halli sirketler için ideal olabilecegini gösterir. Bütün performans ve yönetim paketleri de bu sürüme dahil edilmez. Sadece RAC teknolojisi kullanilabilir.
  3. Enterprise Edition: Büyük ve kurumsal sirketlerin tercihi olabilecek bu veritabaninda islemci, boyut veya paket kisitlamasi yoktur. Bu sürüm elbette çok pahalidir. Ayrica sürüme dahil edilmeyen bir kaç özellik de vardir.RAC ve Partitioning bunlardan en çok göze çarpanlaridir. Ancak yedekleme, kurtarma, ayni anda çalisan sorgular gibi kritik özellikler içerir. Bunun disinda kalan yönetim ve performans paketleri de ayrica lisans alinarak sürüme dahil edilir. Tuning, Konfigürasyon Yönetimi gibi..

Mimari ve performans seçenekleri olarak;

  • Real Application Clusters (RAC): Bildigimiz gibi veritabanlari güçlü yazilimlardir ve güçlü donanimlar üzerinde kosarlar. Bu güçlü donanimlarin da fiyatlari her sirketin cebine uymaz. Ve tek bir donanimin verebilecegi hizmet sinirlidir(CPU-RAM kapasiteleri). Bu durumlarda birden fazla düsük kapasiteli sunucuyu birlestirerek istediginiz güçteki donanimi olusturabilirsiniz. Çünkü RAC teknolojisi bu donanimlari sizin yerinize tek bir sunucu gibi çalistirabilir. Çünkü birazdan bahsedecegimiz Paylasimli Disk Mimarisini kullanir. Bu yapinin oldugu bir sunucuya yeni sunucular ekler veya çikarabilirsiniz. Bununla Yüksek Kullanilabilirlik, Ölçeklenebilirlik, Yönetilebilirlik özelliklerinizi artirirsiniz. Ayrica isletim sistami/donanim bakimi esnasinda sunucu üzerindeki instance'lar tek tek kapatilarak kesintisiz hizmete devam edilir. Yani bu yapida birden fazla instance yürütülebilir anlamina geliyor. Zaten donanimi birlestirmenin asil amaci da budur. 
  • Yüksek Kullanilabilirlik Mimarisi (MAA): Maximum Available Architecture olarak açilir. Bu teknoloji fazlasiyla pahali olup müthis performans artisi saglar. Bildigimiz gibi standby/yedek veritabanlari daima daha düsük kapasiteli donanimlardan seçilir. Bu da uygulamalarin stanby veritabanini kullanmalari durumunda performansi etkiler. Fakat eger MAA kullaniyorsaniz RAC teknolojisi ile standby veritabaniniz senkronize olarak çalisir ve product ve standby veritabaniniz kombine çalisir. Yani eger product veritabani için RAC satin aldiysaniz artik standby veritabaninizda da RAC var demektir. 
  • Standby Veritabani: Bu veritabani kullanilabilirlik özelliginizi artirir. Böyle bir yapiyi kullandiginizda product veritabanindaki islemlere ait redo bilgileri tasinarak yedek/standby veritabanina sanki islemler o anda yapiliyormus gibi uygulanir. Bu da büyük veri dosyalarini kopyalamanin getirecegi yavasliktan sizi kurtarir ve ana veritabanina yük bindirmez. Ana veritabaninin basina gelebilecek tehlikeler durumunda yada bakim esnasinda kullanicilarin etkilenmemesi için bu veritabani ayaga kalkar. Sözü gelmisken Data Guard için ayri bir madde olusturmadan burada anlatalim. Bu teknoloji de standby veritabanini otomatik olarak yönetir ve size pek bir is birakmaz. Standby veritabani seçilirken daha ucuz bir donanim seçilebilir ve RAC lisansi alinmayabilir. Yine Oracle'da söyle bir güzellik daha vardir ki; iki sunucu karsilikli olarak hem product hem de standby veritabani olarak kullanilabilir. Bu sayede birisine zarar gelirse digeri aktif olarak hizmete geçer.
  • Baglanti Havuzu (Shared Pool): Veritabaninda kullanicilarin sunucuya baglanmasi gerçekten çok pahali bir islemdir. Bu farkli algoritmalarla çözülmek istenmistir. Mesela her transaction açildiginda baglanti kurulup, kapandiginda da kapatilabilir. Fakat bu zahmetli ve sunucuya yük getiren bir seçimdir. Kaldi ki binlerce kullanici bu islemi tekrarlarsa sonuçlar çekilmez olabilir. Buna bir çözüm olarak Oracle baglanti havuzunu getirmistir. Baglantilar açildiktan sonra kapatilmadan beklemede kalir. Bekledikleri yer önbellekte havuz olarak kullanilan bir bölgedir. O anki aktif islem hangi kullanicininsa o kullaniciya ait baglanti buradan çekilir ve islem tamamlaninca tekrar havuza birakilir. E-ticaret uygulamalari gibi kesin bir yeri olmayan ve çok kullanicili uygulamalar için ideal bir yöntemdir. Ayrica Oracle 11g ile gelen Database Resident Connection Pooling (DRCP)sistemi de vardir ki bu teknoloji ile uygulama katmanina ait prosesler, sunucu prosesleri ile direkt iletisim kurmazlar. Bu da tahmin edeceginiz gibi performansi artirir. 
  • Dedicated Server: Çok kullanilan ve basit bir yapidir. Her kullanici baglantisi o kullaniciya adanan bir proses ile saglanir. Örnegin 50 kullanici o anda sisteme bagliysa 50 adet proses bu baglantilari yönlendirir. Çok kullanicili sistemler için sikintili bir mimaridir. 
  • Shared Server: Çok kullanicisi olan OLTP tarzi sistemlerde idealdir. Bu sistemde baglantilar her zaman aktif olarak çalismaz. Baglanti süresinin çogunda beklemede kalirlar. Kullanici uygulamalari adanmis prosesler yerine dispatcher prosesi denilen bir prosesle iletisime geçerler. Bu proses gelen istekleri bir istek kuyruguna yerlestirir ve çikan sonuçlari da bir yanit kuyruguna yerlestirir. Sonra da bu sonuçlari baglantiyi talep eden kullaniciyla paylasir. Bu bilgiler ise SGA'da tutulurlar. 

Bunları da beğenebilirsiniz.