Siber Istihbarat, Siber Tehdit Istihbarati ve Sosyal Medya Istihbarati

2 Eylül 2020 Çarşamba

Istihbarat, çesitli sözlüklerde “akil, zeka, malumat, haber, bilgi, havadis, bilgi toplama, haber alma” seklinde yer almaktadir. Ancak istihbarat terminolojisinde haber, islenmemis bilgiyi ifade etmektedir. Elde edilen verinin, istihbarat olabilmesi için bir takim islemlerden geçmesi gerekmektedir. Istihbarat hakkinda çesitli tanimlar yapilmistir. Istihbarat, devlet tarafindan belirlenen ihtiyaçlara karsilik olarak, çesitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve dokümanlarin islenmesi sonucu elde edilen üründür. [1]

Bulundugumuz 21.Yüzyilda gelisen teknolojiler ile artik bilgiler ve kontroller PC, Mobil Teknoloji ve Bulut teknolojilerinde yer almaktadir. Insanlarin ihtiyaçlari bu teknolojiler ile karsilanmakla birlikte kritik bilgiler, temel ihtiyaçlar (Elektrik, Su, Para vb.) yönetim sistemleri ile saglanmaktadir. 21.Yüzyilda bu kadar genis bir ag (siber uzay) içinde bulunan bilgilere sahip olmak, korumak, iç ve dis güvenligini saglamak, diger ülkelere karsi savunma yöntemleri olusturma ihtiyaçlarini dogurmaktadir. Siber güvenlik metodolojileri arasinda siber istihbarat, siber tehditin tespit edilmesi, olasi olaylara karsi kisi veya kurumlarin sosyal medya üzerinde arastirilmasi konulari bulunmaktadir.

Bu makale tarafimca yüksek lisans ödevi olarak hazirlanmis olup, kaynak dosyasi (PDF) asagida verilmistir. Umarim Siber Güvenlik konusunda bir adim olur.

 

Siber Istihbarat Siber Tehdit Istihbarati ve Sosyal Medya Istihbarati Makale

Bunları da beğenebilirsiniz.