Yapay Zeka Baslangiç

2 Ağustos 2019 Cuma

Yapay zeka, dar zeka ve yapay genel zeka olarak ikiye ayrilmaktadir.

Yapay genel zeka; biyolojik olarak insan sinir sisteminden esinlenerek matematiksel olarak tasarlanan görsel algilama, hareket, ses tanima ve konusma, düsünme ve karar verme yetenegine sahip, kendi kendine ögrenme islemlerini sürdürebilen yazilimsal ve donanimsal sistemler bütünüdür.

Yapay dar zeka ise belirli bir problemin çözümü için gelistirilen ve veriden ögrenen dar kapsamli yapay zeka sistemleridir.

Yapay zekanin temelini ögrenmek önemlidir. Aksi halde gelistirici degil uyarlayici olursunuz. Bu yüzden yapay sinir aglari (artificial neural networks), makine ögrenmesi (machine learning), islemsel zeka (computational intelligence), derin ögrenme (deep learning) gibi temel dersleri mutlaka takip etmelisiniz.

Kapsamli Derin Ögrenme Rehberi : Derin Ögrenmede birçok parametre, hiperparametre ve konsept vardir. Bu alanda yeni olanlar için bazi temel konular üzerinden hizlica geçmek için tarafimca bir liste olusturdum.

Stanford Üniversitesi (Türkçe):

Basak Buluz ve Yavuz Kömeçoglu ile birlikte Türkçelestirdigimiz CS 229 — Machine Learning ve CS 230 — Deep Learning ders içeriklerinden olusturulmus el kitaplarini da takip edebilirsiniz!

CS 229 — Makine Ögrenmesi El Kitabi

CS 230 — Derin Ögrenme El Kitabi

Stanford Üniversitesi:

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü):

Hacettepe Üniversitesi:

Online Egitim Platformlari:

Yapay zeka, makine ögrenmesi, derin ögrenme vb. online derslerin sertifikali egitimlerine ulasabileceginiz online egitim platformlari:

Coursera, Udacity, edX, fast.ai, Udemy, Google

Derin Ögrenme Kitabi:
Deep Learning Book-Ian Goodfellow and Yoshua Bengio and Aaron Courville

Tüm bunlarin yaninda 2016 yilinda ODTÜ, 2017 yilinda Hacettepe Üniversitesi’nde gerçeklesmis ve bu yil Bogaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen yapay ögrenme yaz okullari da gelisiminiz için faydalidir.

Yapay zeka için hangi programlama dillerini tercih etmeliyim?

Veri biliminde en çok kullanilan 5 programlama dili*:

  • Python (%57),
  • C/C++ (%44),
  • Java (%41),
  • R (%37), ve
  • JavaScript (%28) dir.

Özellikle Python birçok derin ögrenme kütüphanesinin arka planinda kullanilmasindan dolayi en çok tercih edilen programlama dili iken veri görsellestirme içinse en tercih edilen dil R’dir. Python programlama dilinin bir diger avantaji da hem akademik hem ticari uygulamalar için kullanilabilmesidir.

Yapay zeka uygulamasi gelistirmek için hangi araçlari kullanmaliyim?

Kendi bilgisayarinizda:

Kullandiginiz programlama diline göre uygun IDE (Integrated Development Environment-Tümlesik Gelistirme Ortami) seçimi yapmalisiniz. Örnegin en çok kullanilan Python dilinde çalisiyorsaniz Anaconda (Package Management Tool-Paket Yönetim Servisi) ve/veya Visual Studio Code, Java için Eclipse tercih edebilirsiniz.

Ücretsiz bulut ortaminda:

Microsoft Azure Notebook (sadece CPU) ve Google Colab (GPU destegi var) herhangi bir kurulum gerektirmeksizin uygulamanizi gelistirmenizi saglamaktadir.

 

Ayyüce KISRAK hocama tesekkürler.

Referans ve Kaynak : https://medium.com/@ayyucekizrak/yapay-zekaya-ba%C5%9Flama-rehberi-91e79d3de8e1

Bunları da beğenebilirsiniz.